400.000 mondmaskers op tijd geleverd bij dertien gemeenten

  • 29 mei 2020

Intercommunale Haviland organiseerde de voorbije maand in sneltempo een groepsaankoop van mondmaskers. Dertien lokale besturen konden zich zo verzekeren van bijna een half miljoen kwalitatieve mondmaskers. Het laatste mondmasker werd vandaag, zoals beloofd, overhandigd.

Ondanks de tijdsdruk lost de groepsaankoop van mondmaskers door Haviland de verwachtingen in met de tijdige levering van meer dan 400.000 mondmaskers aan 13 lokale besturen en politiezones: gemeenten Affligem, Asse, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Grimbergen, Hoeilaart, Kampenhout, Meise, Opwijk, Overijse, Wemmel, Wezembeek-Oppem en politiezones AMOW, Grimbergen en VIMA. Via een samenwerking met Interleuven werden nog eens 100.000 mondmaskers geleverd aan naburige Vlaams-Brabantse gemeentebesturen.

Grote slagkracht

“We konden met een grote slagkracht onderhandelen door de krachten te bundelen van een derde van de lokale besturen in ons werkingsgebied”, zegt Walter De Donder, voorzitter van Haviland. “Dat leverde betrouwbare leveranciers op, met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding, leveringszekerheid én een minimumcapaciteit van 100.000 mondmaskers per week. De levering en verdeling verliep sneller dan bij vele andere overheden én zonder in te boeten aan kwaliteit. Het vroeg wat overtuigingskracht om mijn collega-bestuurders over de streep te trekken. Toch bewijst dit opnieuw de meerwaarde van een gezamenlijke, bovenlokale aanpak. Samenwerken werkt, zeker in deze uitzonderlijke tijden.”

Nadruk op kwaliteit

Intercommunale Haviland legde heel sterk de nadruk op de kwaliteit van de aangeleverde mondmaskers. Stephan Verwee, algemeen directeur van Haviland: “De druk op de lokale besturen was enorm om vooral voor een snelle levering te kiezen. Maar wat ben je daarmee als ze uiteindelijk niet voldoen aan de veiligheids- en kwaliteitseisen? We stelden een projectteam samen en zochten de meest efficiënte manier om zekerheid en kwaliteit te koppelen aan snelheid. De bevestiging van het order volgde pas na de kwaliteitscontrole van een proefbestelling. Een tijdsinvestering die absoluut de moeite waard was, want terwijl de gemeentediensten van onze deelnemende vennoten zich konden concentreren op hun kerntaken, hoefden ze zich geen zorgen te maken over de kwaliteit of de timing van de levering. Alle gemeenten kregen hun gewenste hoeveelheden op de afgesproken momenten.”

Groepsaankopen in DNA

Haviland voorziet in de loop van juni een tweede groepsaankoop voor mondmaskers. Stephan Verwee: “Met een tweede groepsaankoop kunnen lokale besturen een strategische voorraad mondmaskers aanleggen. Onze vennoten krijgen hierover snel meer informatie. Dit soort samenwerking zit in het DNA van onze intercommunale. De groepsaankoop voor mondmaskers kwam er naar aanleiding van een acute vraag, maar even goed organiseren we al vele jaren groepsaankopen voor wegenonderhoud, strooizout, elektrische fietsen, kantoorpapier, ratten- en onkruidbestrijding, bermenbeheer en bodemsanering. Telkens kunnen we dankzij de kritische massa van de deelnemende vennoten een betere prijs-kwaliteitverhouding onderhandelen bij betrouwbare leveranciers.”