Bestuurlijke handhaving

Wat doet Haviland?

Haviland helpt politie en gemeenten bij de verwerking van GAS-boetes. Onze sanctionerend ambtenaar neemt zo de administratieve afhandeling over van politie en parket.

De politie en vaststellende ambtenaren staan in voor de vaststelling van inbreuken op stilstaan en parkeren. Zij maken deze over aan de sanctionerend ambtenaar van Haviland, die de effectieve boete oplegt en het dossier, samen met een team van administratieve medewerkers, verder afhandelt.

Overzicht deelnemende gemeenten
Sint-Genesius-Rode Dilbeek Dilbeek Bever Overijse Londerzeel Kapelle-op-den-Bos Zemst Zemst Kampenhout Kampenhout Steenokkerzeel Steenokkerzeel Vilvoorde Machelen Zaventem Zaventem Kraainem Wezembeek-Oppem Grimbergen Grimbergen Meise Merchtem Merchtem Opwijk Opwijk Wemmel Wemmel Asse Asse Affligem Ternat Liedekerke Liedekerke Lennik Sint-Pieters-Leeuw Sint-Pieters-Leeuw Drogenbos Gooik Roosdaal Roosdaal Beersel Beersel Linkebeek Halle Halle Pepingen Galmaarden Herne Hoeilaart

Daarnaast werkt Haviland samen met de volgende politiezones:

De GAS-wetgeving

In de wijzigingen van de GAS-wet 2014 werd de lijst van de gemengde inbreuken uitgebreid. Eén van de belangrijkste toevoegingen aan deze lijst is de inbreuk op stilstaan en parkeren (GAS 4).

Er bestaan 3 categorieën:

Eerste categorie gewoon verkeerd parkeren (bijvoorbeeld parkeren op verhoogde berm, in voetgangerszones, parkeren op minder dan 5 meter van een oversteekplaats voor voetgangers, parkeren in de verkeerde rijrichting, in dubbele file, …): GAS of onmiddellijke betaling van € 58.
Tweede categorie hinderlijk verkeerd parkeren (bijvoorbeeld stilstaan of parkeren op autowegen, fietspaden, parkeren op minder dan 3 meter van een oversteekplaats voor voetgangers, op zebrapaden, of plaatsen voor mensen met een beperking, in een bocht, op een helling, …): GAS of onmiddellijke betaling van € 116.
Derde categorie stilstaan of parkeren op een overweg: GAS of onmiddellijke betaling van € 330.

Uitbreiding

Naast de inbreuken op GAS 4 (stilstaan en parkeren) handelen wij ook inbreuken die vallen onder GAS 1, 2 en 3 af.

Hieronder vallen een hele reeks overlastproblemen zoals:

  • het spuiten van graffiti;
  • wildplakken;
  • nachtlawaai;
  • vandalisme;
  • het afsteken van vuurwerk;
  • het niet reinigen van de straat;
  • … 
Help, ik heb een GAS-boete! Wat nu?

Bestuurders die in de deelnemende gemeenten een inbreuk op de GAS-wetgeving gemaakt hebben, mogen een brief van Haviland in de bus verwachten. Hierop staat de overtreding beschreven en de aanmaning tot onmiddellijke betaling.

Als overtreder heb je altijd de mogelijkheid tot verweer en in tweede instantie kan je beroep aantekenen bij de politierechtbank. Alle informatie daarover vind je in de brief zelf.