Regenwatertonnen

Regenwaterton
Snel naar:

Wateroverlast wordt vaak veroorzaakt door hevige regenbuien die niet of onvoldoende kunnen opgevangen worden door de bestaande afwatering. Daarom is het zinvol om een extra buffer te voorzien via bijvoorbeeld regenwatertonnen.

De voorbije zomers werden gekenmerkt door extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven en zware regenval met wateroverlast. Het ziet ernaar uit dat dit soort weersomstandigheden in de toekomst zal toenemen, zodat de noodzaak aan uitgebreide infrastructuur voor de beheersing van droogte en wateroverlast wenselijk is.

Bij hevige regenval is de plotse hoeveelheid hemelwater zo groot dat het water geen tijd heeft om te infiltreren in de bodem, en de afvoer het debiet niet kan verwerken. Dit geeft lokale wateroverlast tot gevolg.

Door de opvang van hemelwater wordt de afvoer gebufferd en neemt het risico op wateroverlast af. Het opgevangen water kan onder andere worden hergebruikt in de tuin of voor het poetsen. Zeker in tijden van droogte, waarin zuinig gebruik van leidingwater noodzakelijk is, is dit een voordeel.

Daarom organiseren Haviland Intercommunale en Klimaatpunt een groepsaankoop voor bovengrondse regenwatertonnen in samenwerking met de onderstaande gemeenten.

Lees er meer over in de projectfiche voor lokale besturen

Deelnemende gemeenten :

Noordregio Zuidregio
 • Grimbergen
 • Kapelle-op-den-Bos
 • Kampenhout
 • Merchtem
 • Opwijk
 • Asse
 • Halle
 • Liedekerke
 • Overijse
 • Ternat
Het aanbod regenwatertonnen en vulautomaten

Alle regenwatertonnen zijn van het kwaliteitsvolle merk Graf. Elke regenwaterton komt inclusief een messing aftapkraantje (met uitzondering van het basismodel 310 liter) en hebben 2 jaar garantie. Het aanbod bestaat uit kleine, middelmatige en grote regenwatertonnen. De kleinste regenwatertonnen hebben een volume van om en bij de 300 liter. De middelmatige regenwatertonnen hebben een opslaginhoud van ongeveer 600 liter. De grootste regenwatertonnen kunnen 1000 liter of meer opslaan.

Daarnaast loont het zeker de moeite om het aanbod van vulautomaten te bekijken. Een vulautomaat is een soort tussenstuk tussen je regenpijp en regenwaterton, dat het water filtert en er voor zorgt dat je regenwaterton niet overstroomt. In totaal bestaat het aanbod uit 5 modellen vulautomaten, voor zowel rechthoekige als ronde regenpijpen.

Infovergadering voor geïnteresseerde inwoners

De gekozen firma geeft een toelichting over het aanbod en gebruik van de regenwatertonnen. De leverancier brengt de aangeboden regenwatertonnen mee naar het infomoment zodat geïnteresseerde inwoners het type tonnen al eens in het echt kunnen bekijken. Er wordt ruimschoots de tijd voorzien om vragen te stellen. 

 • Mei-juni: Algemene infovergadering voor geïnteresseerde inwoners

  23 mei - 19u30 Kampenhout    De Krop (nieuwe locatie!)
  Dorpsstraat 9b
  24 mei - 19u30 Grimbergen    Gemeentehuis
  Prinsenstraat 3
  30 mei - 19u30 Overijse    Cultuurcentrum
  Begijnhof 11
  31 mei - 19u30 Liedekerke & Ternat Gemeentehuis Liedekerke
  Opperstraat 31
  07 juni - 19u30 Kapelle-op-den-Bos AC Muyldermanszaal
  Marktplein 29
  08 juni - 19u30 Halle    Stadhuis
  Oudstrijdersplein 18
  14 juni - 19u30 Opwijk    GAC II
  Ringlaan 20
  16 juni - 19u30 Merchtem & Asse Gemeentehuis Merchtem
  Nieuwstraat 1
Inschrijven voor de infoavond
Bestellingen

Vanaf woensdag 1 juni kunnen de regenwatertonnen online besteld worden door iedereen die woont in één van de deelnemende gemeenten. Bestellingen kunnen tot 15 december 2022 worden doorgegeven .

Haviland verzamelt alle aanvragen en plaatst de bestellingen bij de leverancier. 

Juni/juli - Bevestiging, betaling en uitvoering

De inwoner ontvangt een factuur van de leverancier en betaalt die binnen de vooropgestelde termijn.

Juli - Afhaling en/of installatie van uw regenton

Inwoners kunnen nu hun regenwaterton afhalen op een centrale locatie in de gemeente. Wil je hem liever laten leveren en/of laten installeren door een installateur? Ook dat is mogelijk.

Overzicht leverlocaties
(binnenkort beschikbaar)

Levering aan huis
Dit kan door 3BPlastics voor een kleine meerkost.

 • Voor het smaller wandmodel van 1.000 liter betaal je 75 euro (incl. BTW)
 • Voor de overige modellen betaal je 40 euro (incl. BTW). 

Levering + installatie
Je kan de ton ook laten leveren en installeren door een installateur van 3WPlus. Let op! Dit kan enkel indien je geen thuislevering gekozen hebt door de leverancier 3BPlastics. Deze levering en installatie zal gebeuren aan onderstaande tarieven:

 • Kleine regenwatertonnen: 90 euro (excl. BTW)
 • Middelmatige en grote regenwatertonnen: 120 euro (excl. BTW)

Aan welke voorwaarden moet de installatielocatie voldoen?
Een vlakke ondergrond, goed bereikbaar, afstand tot de pijp.

Ga naar handleidingen, technische fiches en onderhoud